Blog / Wetenswaardigheden / Mag je spinazie opwarmen?

Categorieën

Bij Yumbel worden maaltijden koud geleverd en daar zijn goede redenen voor. Gerechten die bedoeld zijn om warm te eten moeten dus door de gebruiker worden opgewarmd. Maar kan dat wel met spinaziegerechten? Dat mag je toch niet opwarmen? Het is een vaak terugkerende vraag waar we hier graag een antwoord op geven.

Het gerucht dat vooral de ronde doet in België is niet helemaal onwaar. Spinazie is namelijk een nitraatrijke groente. Nitraten op zich zijn onschadelijk maar als nitraten in aanraking komen met ons speeksel wordt ongeveer 5% van de opgenomen nitraten omgezet naar nitrieten. Nu zijn in beperkte maten die nitrieten ook niet ongezond, integendeel, nitrieten hebben namelijk een sterke antibacteriële werking. Zo bevat bijvoorbeeld ons zweet kleine hoeveelheden nitriet, voldoende voor het doden van bepaalde bacteriën die huidinfecties veroorzaken. Inname van grote hoeveelheden nitrieten zijn echter wel schadelijk voor de gezondheid.

Als men een gerecht na het bereiden laat afkoelen, wordt dat besmet met omgevingsbacteriën. Hoe trager de afkoeling hoe meer bacteriën. In ideale omstandigheden zijn bacteriën in staat zowat alle aanwezige nitraten om te zetten in nitrieten. Warm je de maaltijd enkele uren later of de dag erna weer op, dan blijven die nitrieten in grote hoeveelheden in de voeding zitten, ze worden namelijk niet afgebroken door warmte. Als deze opgewarmde maaltijden worden genuttigd, wordt vooral bij kinderen de ADI waarde (Aanvaardbare Dagelijkse Inname) al snel overschreden. En dat kan ernstige problemen veroorzaken.

Nu geldt deze waarschuwing niet alleen voor Spinazie, andere groenten zoals bijvoorbeeld rucola, andijvie en selder zijn ook rijk aan nitraat. En denk eraan, het is niet het opwarmingsproces dat voor de schadelijke nitrieten zorgt. Als je namelijk een maaltijd laat afkoelen onder ongunstige omstandigheden, lees; gewoon op het aanrecht of in de tas van een koerier, en je eet het koud of lauw, ook dan kan het nitriet gehalte veel te hoog zijn.

Hoe kan je dit vermijden? Dat is vrij eenvoudig! Je zorgt er gewoon voor dat bacteriën heel weinig kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Dit doe je door het klaargemaakte gerecht zo snel mogelijk van het vuur in de ijskast te zetten, liefst in een gesloten plastiek bakje. Bacteriën vermenigvuldigen zich het snelst tussen 4° en 65°C, dus afkoelen op het aanrecht is een slecht idee. Bij Yumbel hebben we een speciale machine die alle gerechten snel afkoelt naar 2°C (blast chiller), daarna gaan ze in de koelkast totdat ze geleverd worden. Zo’n “blast chiller” heeft ook geen last van condensatie of opwarming wat bij een gewone koelkast wel het geval is.

Even samenvatten: Spinazie, rucola en nog enkele andere groenten hebben een heel hoog nitraat gehalte. Daarom is het risico bij een ongecontroleerde afkoeling net iets groter dan bij andere gerechten. Koelt men af volgens de regels, dan is het risico onbestaande. Uit statistieken blijkt dat slechts 2,5% van de Europeanen te veel nitraat opnemen via de voeding. Dit in combinatie met de wetenschap dat in de meeste landen mensen geen weet hebben van dit “spinazie”opwarm-risico bewijst dat het gevaar heel klein is.

Bronvermelding: Dr.ir. Eric De Maerteleire, Zinnenprikkelende Oesters en verslavende Chocolade, Blz.45