Blog / Wetenswaardigheden / Gezonde voeding?

Categorieën

Ik heb een periode gehad dat ik zowat elk boek over voeding dat op de markt kwam kocht of uit de bibliotheek plukte. Ik vergeleek theorieën en probeerde via internet na te gaan hoe onderbouwd die waren. Het enige wat ik hieruit heb geleerd is dat het grootste deel gebaseerd is op weinig. Wat voor de ene wetenschapper goed is voor de gezondheid is voor de andere levensbedreigend, wat de een predikt verketterd de andere. Als je naar puur wetenschappelijke studies kijkt blijken de resultaten sterk afhankelijk van wie die studies laat uitvoeren, de opdrachtgever. Is die studie nadelig voor de ene partij dan komt er vrij snel een andere die zwart op wit het tegendeel bewijst.

Laatst las ik nog een artikel in de standaard, geschreven door Hans Van Brabandt en ondertekend door Dirk Ramaekers, Bert Aertgeerts en Patrik Vankrunkelsven. Toch niet de eerste de beste zou ik durven zeggen. Het artikel was getiteld “Hoogmoed op een bedje van sla”, u moest het maar eens googlen. Dokter Van Brabandt schrijft hierin zijn bedenkingen over “gezonde” voeding. Ik citeer even de laatste paragraaf:

Het valt wetenschappelijk niet aan te tonen of een redelijk gebruik van vetten, koolhydraten, zout, alcohol of andere voedingsmiddelen nuttig, neutraal of zelfs schadelijk is voor de gezondheid. Het feit dat meerdere bestaande studies tot tegengestelde resultaten leiden doet vermoeden dat het effect, als het er al is, waarschijnlijk beperkt is. Het getuigd daarom van hoogmoed om op grote schaal mensen aan te zetten bepaalde gangbare voedingsgewoonten te verlaten ‘omdat het goed is voor de gezondheid’.”

Wat hier staat klinkt logisch, vooral omdat er voor de lijst met voedingsmiddelen het woord “redelijk” staat. Ieder van ons weet dat overmatig gebruik van welk voedingsmiddel dan ook schadelijke is. Maar is het eten van een normale portie aardappelen, vlees of brood en het drinken van een paar glazen wijn schadelijk? Ik heb daar tot nu toe geen sluitend antwoord op gevonden.

Dit alles neemt niet weg dat ik heel wat mensen ken die zich beter voelen met een aangepast dieet. Iedereen is anders en we zullen proefondervindelijk moeten vaststellen wat het best bij onszelf past.

Gezonde voeding is een relatief begrip, niet alleen omdat elk individu anders reageert op voedingsmiddelen, maar ook en vooral, omdat onze wetenschapers het roerend oneens zijn. Het resultaat is dat iedereen het woord gezond naar hartenlust gebruikt. Steeds meer mensen letten op hun gezondheid en dat weet de industrie, listige advertenties en mooie etiketten verleiden de consument. Zowat alles kan verkocht worden met de sticker “gezond” op de verpakking. Spijtig genoeg zijn het merendeel van de in fabrieken geproduceerde maaltijden ronduit ongezond. Daar zijn verschillende redenen voor; de belangrijkste rede is de prijs, de consument die kant en klaar maaltijden in een plastiek doosje koopt wil daar weinig voor betalen. Maar grote bedrijven hebben grote kosten en die kunnen alleen gedekt worden met grote winsten. Alleen door gebruikt te maken van heel goedkope grondstoffen en het gebrek aan smaak hiervan te compenseren met kustmatige smaakstoffen stelt hun in staat te overleven. Het tweede probleem is de houdbaarheid; voedingsleveranciers zijn onderworpen aan strenge reglementen en zijn 100% verantwoordelijk voor eventuele schade die ze toebrengen aan de volksgezondheid. Dagverse maaltijden produceren is niet rendabel, de tijd tussen fabricage en consumptie kan dus erg lang zijn. Om te vermijden dat de geleverde voeding besmet zou geraken wordt er dus veelvuldig gebruik gemaakt van bewaarmiddelen en dat zijn nu net de producten die zo omstreden zijn.  

In België hebben we heel wat food goeroes, we hebben de actieve voedseldriehoek van de hoge gezondheidsraad en een paar heel goede boeken rond dit thema. Interessante bronnen waar veel inspiratie te halen valt,  maar eensgezindheid zal je er niet vinden. Wat doe je dan, volg je één van die “diëten”? Of doe je zoals de meeste onder ons, gewoon lekker en gevarieerd eten, zoveel mogelijk bewegen en je vooral weinig zorgen maken. Wij blijven in elk geval lezen en studeren en proberen het beste uit de verschillende studies te halen. Gezondheid is ons belangrijkste goed en als voedingsleverancier zullen we er alles aan doen om ons steentje bij te dragen.